понеделник, 5 август 2013 г.

Карма Йога - Пътят на Безкористната Служба



Карма Йога  
Пътят на Безкористната Служба 



Карма Йога е пътеката на „действието”, на полагането на 100 процентови усилия, без да те интересува какъв ще е резултатът. Карма йога може да се прилага във всичко, което правиш: от най- обикновеното, тривиално нещо до по-висши и предизвикателни дела. Когато действието е извършено безкористно, с пълен фокус и внимание, то носи задоволство и свобода. Да действаш, без да си привързан към плодовете от постъпката- това по себе си води до свързване с Аза, което е целта на йога. 



Това, което в Изкуството да живееш се нарича сева или служба не е нищо по-различно от Карма Йога –  най-безкористното себеотдаване посредством работа, произтичащо от любовта, което намира удовлетворение в даване, без да мисли за признание или печалба. Карма Йога е тясно свързана с Бакти Йога, без любов и пълно отдаване ти не можеш да служиш на другите безкористно. Изпълнявайки задълженията си и служейки на обществото без егоистични мотиви, изчиства сърцето и носи удовлетворение.



 Твое право е само да работиш, но не и с плодовете на труда; не им позволявай да бъдат твой мотив, нито пък привъзраността към тях да те доведе до безделие. Тъй както невежият действа от привързаност към действие, така мъдрият трябва да действа без привързаност, а просто желаейки благополучие в света.
-Бхагават Гита

“Когато направиш службата своя единствена цел в живота, тя премахва страха ти, прави ума ти фокусиран и ти дава смисъл.”
-Шри Шри Рави Шанкар

Няма коментари:

Публикуване на коментар