петък, 9 август 2013 г.

Знание за сънищата - Шри Шри Рави Шанкар и Изкуството да живееш

 “Swapnanidrajnanalambanam va”
swapna = сънища; nidra = спя; jnana = знание за; alambanam = да медитираш върху, да знаеш; va = или
“Знанието за съня и сънищата, също може да те събуди” 

-          Йога Сутра на Патанджали 



Това означава знанието за съня и сънуването. Това е много интересно. Ти спиш през целия си живот, но никога не си срещнал съня си. В това е иронията. Това е като човек, който цял живот е живял, имайки милиони в ръцете си, но не знаел как да ги изхарчи и тънел в беднотия. Това е като човек, който стои на маса с много вкусни и изтънчени ястия, но не знае, че това е храна и не знае как да я яде и умира от глад. Същото се случва и с нашия живот. Ние сънуваме, но не знаем какво е сънят! Ние не сме разбрали какво е да сънуваш! Когато спиш, какво се случва? Ти се освобождаваш от всичко. Това е сънят. Ако се захванеш дори и за едно нещо, можеш ли да заспиш? Твоята самоличност изчезва. Докато спиш, ти не си нито мъж, нито жена. Няма мъжки или женски сън. Няма сън на беден или сън на богат човек. Няма сън на интелигентен или на глупав човек. Сънят си е сън. 

Какво правиш докато спиш? 

Освобождаваш се от всички твои идентичности, от това кой си ти, от всички неща, които харесваш и не харесваш. Слава Богу. Това е единственият път, в който ти не се захващаш за нещата, които харесваш и не харесваш. Не можеш да пренесеш никого в съня си. Колкото и скъп да ти е даден човек, той не може да влезе в съня ти. В съня си, ти си лишен от твоята идентичност, от това кой си, от копнежите, ненавистта, нещата, които харесваш и не харесваш. Не е ли така? Ти се освобождаваш от всичко това и какво правиш? Ти просто си почиваш. Ти не правиш нищо.
Точно това е медитацията - да не правиш нищо. За Бога, по време на медитация не прави нищо. И за твое добро, не прави нищо. Не прави нищо и се освободи от всичко, точно както в съна си. Знанието за съня. То те води до самади.

Знание за сънищата

Невежите хора правят реалност от сънищата, а просветлените виждат реалността като сън. Пълното невежество се опитва да тълкува сънищата. Просветление е да осъзнаеш, че тази реалност е сън. Виждаш ли разликата? Ако отидеш при просветлен човек и му кажеш, че това е сънят ти, той ще ти каже: „Забрави го. Събуди се”. Когато отидеш при тълкувач на сънища, той ще ти каже: „О! Това значи еди какво си, това еди какво си и т.н.” Те ти пълнят главата с идеи, опитвайки се да ти разтълкуват съня. Какво невежество!

Няма коментари:

Публикуване на коментар