вторник, 19 ноември 2013 г.

Шри Шри Рави Шанкар: Медитацията не отнема, а прибавя време към живота ни



Фондация Изкуството да живееш посрещна своя основател Шри Шри Рави Шанкар в София със специален концерт от 333 гайди в НДК на 16 май. Той изнесе лекция за човешките ценности и живота без стрес и агресия. Рави Шанкар връчи наградата Human Values Award ("Наградата за човешки ценности") на петима дейни българи, сред които Ирина Бокова, генерален директор на UNESCO, и Йоана Томова, управител на издателство "Просвета" и издателство "Прозорец".
През април 2009 г. Шри Шри Рави Шанкар посети България за първи път. Той проведе семинар "Йога и мъдрост за здраве и щастие" в препълнената зала 1 на НДК и бе приет от различни правителствени представители. Тази година Рави Шанкар ще има официална среща в Народното събрание с г-жа Цецка Цачева и народни представители на България.
Специално за "Дневник" Шанкар даде интервю, в което говори за дейността на фондацията и медитацията. Интервюто е направено преди събитието.

Как действа медитацията? Какво се случва с тялото и ума?
- Умът и тялото са взаимно свързани. Ако умът е напрегнат, тялото също се напряга. Когато тялото се отпусне, умът освобождава всичкия си стрес. Използването на медитативни техники ти позволява съзнателно да се отпуснеш, заредиш с енергия и разшириш. Медитацията помага да подобрим възприятието, самонаблюдението и креативността си.
Много работещи се страхуват, че няма да имат време за медитация, че е загуба на време. Наистина ли е така?
- Това е невежество. Всъщност медитацията прибавя време към живота и подобрява неговото качеството.
Много хора се притесняват, че няма къде да медитират, че ще им се подиграват...
- Това беше преди 30 години, когато започнахме. Ако хората все още го правят, те не са в крак с времето. Днес медитацията е станала модерна и всички интелигентни хора открито я признават, подкрепят и разпространяват.
Всеки ли може да медитира? Трябва ли да имаш дълбок интерес към духовното, за да медитираш?
- Не. Всеки може да медитира. Не е нужно да вярваш в някаква концепция, философия или дори религия.
Могат ли медитацията и дишането да помогнат на човек да преодолее зависимостите от цигари, алкохол и храна?
- Да, установили сме го при стотици хиляди хора.
Вашите упражнения по дишане помагат ли на бивши пушачи да прочистят гърдите си?
- Разбира се! Всъщност те помагат на много хора да излязат от пристрастяването.
Някои хора ви критикуват, че взимате пари за знание, което би трябвало да е безплатно. Как бихте коментирали това?
- Провеждаме курсове, а не религиозни лекции, които би трябвало да са безплатни. Ние сме образователна благотворителна организация. Благотворителните организации би трябвало да правят благотворителност, а тя не се случва от празна паничка. Ние преподаваме и имаме приходи, и след това правим благотворителност.
Как се става духовен учител? Учи ли се?
- Да. Чистото сърце, безкористната служба към обществото, широкият поглед и способността да приемаш критика са нещата, които правят духовния учител.
Как учителят избира мантрата за медитацията? Има ли правила или е въпрос на интуиция?
- Ние обучаваме учителите как да почерпят от тази интуиция.
Каква е връзката на фондацията Изкуството да живееш с движението по трансцедентална медитация? Вашата медитация се основава върху метода на трансцеденталната медитация (ТМ), нали?
- Категорично не. Нямаме никакви връзка с ТМ движението освен факта, че съм прекарал няколко от юношеските си години с Махариши Махеш Йоги и бях част от ведическите научни изследвания. Не съм съгласен с всичко, което ТМ движението казва и прави. Въпреки това имат много добра техника, базирана на ведическото знание.
Много хора смятат, че медитацията е опасна, че "може да не се върнеш", че тя предизвиква страх и депресия.
- Това е пълно невежество. Медитацията те прави независим и те кара да се замислиш за себе си, без да си сляп последовател на някоя религия или секта. Тя ти дава свобода да направиш стъпка назад и да рефлектираш върху себе си и приоритетите си. Медитацията прави човек търсач на истината и позволява на търсещия да открие истината.
Източник: в-к ДНЕВНИК

Няма коментари:

Публикуване на коментар