понеделник, 10 юни 2013 г.

Сдружение Изкуство днес търси „Подходи към щастието“ заедно с Фондация Изкуството да живееш

Фондация Изкуството да живееш ще бъде участник във фестивала Дни на щастието, който стартира тази вечер в Пловдив. През 2012 г. в София, по инициатива на фондация Credo Bonum, се провежда първият по рода си проект, съчетаващ серия от лекции, семинари, филмови прожекции, изложби и работилници, посветени на темата за щастието. Тази година, заедно с тяхна подкрепа, е за първи път и в Пловдив, организиран от сдружение Изкуство днес.

Пловдивското издание на фестивала ще стартира тази вечер (10-ти юни) с изложбата „Подходи към щастието“ и дегустация на “кулинарната творба“ заедно с авторката й Павлина Чакърова в Центъра за съвременно изкуство в Баня Старинна, oт 18.30 часа. Изложбата включва фотографии, видеа и инсталации на 22 автора от различни държави като Испания, Австрия, Литва, Сърбия, Израел, Калифорния и други, и ще продължи до 3-ти юли. „Подходи към щастието“ има за цел да ни вдъхнови да разпознаем собственoтo си щастие, или да създадем нови, може би още по- автентични и реалистични представи за него. Куратор и мениджър на проекта в Пловдив е Евелина Кокоранова от сдружение Изкуство днес.

Щастието е основна тема на размисъл от хилядолетия насам. За някои щастието е по-скоро удоволствие, отколкото търсене на смисъл и себепознание, за други то е и търговски продукт на глобализацията. Тези и други впечатления ще споделят артистите, които са представени в международната изложба „Подходи към щастието“. Техните виждания са породени от търсенето на смисъл, който ражда креативността и ги води в различни посоки на действие. Често провокативни, някои от тях парадират с използването на „изкуственото“ щастие в рекламните блокове, с цел разчупване на конвенционалното мислене. Други търсят как може да се реализира щастието в пределите на градския контекст или просто споделят част от своето щастие с околните.

Събитията в рамките на Дни на щастието в Пловдив ще бъдат уъркшоповете на фондация Изкуството да живееш:

Въвеждащ семинар в Тайната на Дишането с Индийската учителка Димпъл Гаджвани

12 юни
18.30 - 20.30
Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня Старинна
Вход: свободен

Въвеждащият семинар Тайната на дишането е практично занятие от 1 час и 30 минути, в което участниците научават основни дихателни техники, осъзнават ползите от редовното им практикуване и воденетo на здравословен начин на живот. Семинарът включва леки йога упражнения и медитация и ще бъде воден от индийската учителка Димпъл Гаджвани.

Курс Изкуството да живееш - част 1 (Изкуството на дишането)

28 юни 18:30 - 21:30
29 юни 10:00 - 16:00
30 юни 10:00 - 16:00.

Рилон Център, Бул. Христо Ботев 92В, eт. 4, Пловдив

( * Цената ще се обяви скоро в програмата на фестивала онлайн. С предварително записване: rg@artofliving.bg)

Курсът Изкуството да живееш е изключително ефективна програма за справяне със стреса и развитие на пълния човешки потенциал. Уникална част от програмата е комплекс от йога позиции и дихателни техники, които напълно освобождават от емоционален и физически стрес, носят спокойствие и жизненост на ума и тялото, подобряват концентрацията и паметта и подсилват имунната система. Курсът също така включва основни принципи за пълноценен живот, както и индивидуални и групови процеси, които те предизвикват да погледнеш на живота от нова, по-светла и по-широка перспектива. Изкуството на дишането се провежда в над 140 страни, като над 30 милиони души са преживели ползите от него.

Програмата включва още: демонстрация на Контактна импровизация (14-ти юни) и уъркшоп за този танц (16-ти юни), Йога на смеха (16-ти юни) и прожекцията на документалния филм „Happy“ (20-ти юни).

Проектът Дни на щастието в Пловдив е подкрепен от фондация Credo Bonum (София), фондация Роберт Бош (Стутгарт/Германия), сдружение MitOst (Берлин), фондация Изкуството да живееш (София), Йога Арт Студио Шанти (Пловдив) и медийните партньори: Програмата Пловдив, Darik Radio и Darik News.



За повече информация и програмата на фестивала в Пловдив и София:
www.daysofhappiness.credobonum.bg 

Фондация Изкуството да живееш 

http://www.artofliving.org/bg-bg


1 коментар: