вторник, 13 май 2014 г.

Лековитата тайна на индийски жен-шен (Ашваганда)

Днес често лекари и познати ти препоръчват жен-шен против сезонна умора, главоболие или общо неразположение. Обикновено тази благотворна билка я свързваш с Китай. Но чувал ли си, че съществува Индийски жен-шен, който не отстъпва на китайския и американския си събрат по полезни качества?

Да, в Индия също има култивирано растение жен-шен, което наричат още зимна череша. Във времето тази страхотна билка се утвърждава с много имена. Интересно, нали? Но за да не се объркваш повече, ще споделим с теб, че в научната практика най-често се използва наименованието „ашваганда“. Растението ашваганда е от семейство Картофови,  като са познати няколко вида в рамките на рода, които са морфологично подобни на него. Сигурно се питаш защо ти обръщаме внимание именно на тази индийска билка?

Защото се използват почти всички части на растението ашваганда като лечебна билка в аюрведичната медицина.


Защо да използваш аюрведичната добавка Ашваганда?
Ашваганда е не само аюрведична добавка, но и адаптоген. Тя е достатъчно гъвкава и пригодима към твоите индивидуални нужди.



Ето и няколко нагледни примера:



Оплакваш се от намалена концентрация! Ядосваш се от най-малкото, а в работата непрекъснато те пришпорват за несвършената работа! Ашваганда подпомага паметта и може да ти съдейства за намаляване на стреса, свързан с безпокойство.






Непрекъснато рекламират колани или магнитни наколенки, които да успокоят болките в кръста и коленете ти. Защо пък да не опиташ да се предпазиш на време, като се възползваш от лечебните свойства на Индийския жен-шен? Ашваганда се използва за подхранване на костите, мускулите и тъканите. Тя ще подобри способността на организма ти да се справи с физическите натоварвания. 





Ако пък искаш да се предпазиш от грип или вирусна инфекция, Ашваганда също може да бъде твой другар, като подсили имунната ти система, подобри съня ти и укрепи нервна ти система.   





Силно залегнал проблем в днешното общество е склонността да се поддаваш на негативните емоции. Ашваганда може да намали риска от депресия!





Сърдечно - съдови проблеми, язва на стомаха, артрит, диабет – това е бичът на днешното общество. Ашваганда намалява риска от тези видове заболявания и забавя процесите на стареене.




Кажи стоп на проблемите!

Всичко това може да бъде предотвратено на време заедно с разнообразните възможности на ашваганда. Не забравяй обаче, че преди всичко е нужно да полагаш усилия за водене на здравословен начин на живот. А за това пък са необходими: постоянство, вяра и душевен мир, който са силно залегнали в изкуствата йога и медитация.
Аюрведа и Ашваганда


Нека не те плаши наименованието Аюрведа. Това е просто древна индийска система за природна медицина. Тя те дарява с познания за това как да предотвратиш заболяването си и как да премахнеш причината за него, ако то се случи! Тази практика е толкова гъвкава и пригодима към твоите нужди, че дори ти дава насоки за това как да съобразиш начина си на живот според смяната на сезоните. 

В Аюрведа Ашваганда се класифицира като подмладяваща добавка.  Тя не само подобрява физическото и менталното ти здраве, а и ти гарантира дълголетие. Ашваганда има широк обсег на въздействие, като тя се използва за лечение на почти всички болести, които засягат човешкото здраве.


  Любопитно!


Според Аюрведа се използват всичките части на Индийския жен-шен - листа, корени и плодове, като части от домашната медицина. За това не е нужна лекарска препоръка.


Често корените на Ашваганда се варят в мляко, за да отпадне неприятната им миризма и някои нежелани съставки. Плодовете пък се използват като сгъстяващ агент при млечното сирене.


              Полезни вещества в Aшваганда
В състава на ашваганда екстракт (цяло растение) се откриват повече от 20 витанолиди, алкалоиди и стероидни лактони. Най-добре е проучен витафарин А, но само при раковите заболявания. 


Знае се за антираковия ефект на вещества в екстракта от корени на ашваганда, включително противотуморно (убива ракови клетки) и против разсейки.
В момента ашваганда се прилага като експериментално средство при химиотерапия, самостоятелно и успоредно с токсини срещу раковите клетки.
Отскоро билката намира своето място като адаптоген в спорта, като увеличава относителната сила с до 10%.

Автор: Теодора Тодорова

Няма коментари:

Публикуване на коментар