сряда, 18 септември 2013 г.

Изкуството да живееш помага на лишените от свобода с програмата Свобода зад решетките

Програмата на фондация Изкуството да живееш Свобода зад решетките се провежда от 1992 г., като до момента тя е променила живота на повече от 350 000 лишени от свобода по света, като им е позволила да вземат съдбата си в свои ръце и да възвърнат увереността си. Програмата се провежда в стотици затвори в САЩ, Русия, Великобритания, Южна Африка, Индия, Камерун, Малави, Намибия, Дубай, Косово, Хърватия, Полша, Дания, Сингапур, Нова Зеландия, Австралия, България и други.


През октомври 2006 г. с подкрепата на Министерството на правосъдието на Република България фондация Изкуството да живееш стартира хуманитарен проект Свобода зад решетките с преподаването на антистрес програмата на Изкуството да живееш за служители и лишени от свобода в българските затвори и пробационни служби. 
Проектната цел е подобряване на физическото и психическото здраве на служителите и лишените от свобода в затворите. След затвора в Стара Загора курсът бе проведен във всички останали български затвори. В проведените 60 курса участваха над 1000 служители и лишени от свобода.


По време на проекта група от словенски професори и психолози направиха психологическо изследване с преминалите обучението лишени от свобода и установиха статистически значими подобрения в измерванията на емоционалното страдание, депресия, удовлетворение, агресия, безразличие и самоувереност.

Фондация Изкуството да живееш продължава да работи с лишените от свобода в България. Предстои провеждането на курсове на Изкуството да живееш от програмата Свобода зад решетките в затвора в Стара Загора.
 Вижте какво ни споделиха предишните участници в програмата Свобода зад решетките:
  • Всички упражнения ми харесаха и инструкторите на фондация Изкуството да живееш също. Чувствам се много добре и бих приложил всичко от йогата. Курсът Изкуството да живееш е невероятен - нямам думи!
  • Хареса ми чувството как ме предразполагаха учителите. Чувствам се по-добре с мисленето и ще продължа да дишам. Беше много добре.  
  • Всичко много ми хареса. Чувствам се добре. Имах положителни преживявания и ще продължа с дишането.
  • Беше много приятно. Чувствам се зареден положително. Бих приложил дишането в своя живот. 

  • Харесаха ми упражненията. Чувствам се по-раздвижен и по-бодър. Бих го повторил. 
  • Всичко ми хареса. Имах положителни преживявания и се чувствам изчистен от негативна енергия. Бих продължил с дихателните упражнения.
  • Хареса ми това, че е успокояващо и се упражнявахме физически. Имах чудесни преживявания, сближаване с хората. Надявам се и други хора да опитат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар