понеделник, 16 септември 2013 г.

Последни спомени от лятото с Изкуството да живееш - летен лагер YES!

 YES!

Young Empowered Strong – Млад Вдъхновен Силен
Курс за тийнейджъри между 14 и 18 год.Програмата използва жив новаторски подход, който съживява човешките ценности у участниците, като им позволява да се справят с емоциите си по положителен и градивен начин. Включвайки Сударшан крия, лесни медитации, интерактивни процеси, игри и освежителни дискусии, YES! вдъхновява младежите на възраст от 14 до 18 години да направят промяна в собствения си живот и в този на другите. Програмата канализира по смислен начин и дава посока на творческата енергия и потенциала на младите хора, като ги насърчава да предизвикат и преодолеят ограничените перспективи, и по този начин им дава възможност да се отличат във всяка сфера на живота си.

Ето и впечатленията от последните участници в летния лагер за тийнейджъри YES!, които прекараха времето си с Изкуството да живееш! 

Ахмет, 15 г., Силистра
Бях много притеснен, защото не познавах никого. Оказа се, че всички са готини и забавни хора, а занятията адски много ми помогнаха да се сближа с тях. Само за два дни се запознах с почти всички. Това, че трябваше да лягаме в 22:00 ч. и да ставаме в 06:30 ч. беше проблем за голяма част от лагерниците, но не и за мен – поне не ставането (ха-ха). Правихме много забавни и поучителни игри и в никакъв случай не очаквах да се сприятеля с 39 души за 6 дни. Ръководителите също са много готини и позитивни хора, които заслужават уважение за всичко, което правиха за лагера и за мен. Бях много затворен човек преди да дойда тук, но сега усещам разликата в мен. Беше супер и догодина пак! :)Боряна П., 14 г., София
Аз съм ходила на няколко от лагерите на Изкуството даживееш, лагерът YES! беше едно невероятно преживяване. Запознах се с доста хора, които приличат на мен по характер, имахме общи мнения. От всички лагери YES! този мисля, че е най-добрият. Имаше нови игри, плажът беше супер, хотелът също, и да, като цяло едно невероятно и уникално преживяване. Много от хората ще ми липсват, но с нетърпение чакам другата година.

Веселина, 18 г., София
Аз за втори път съм на лагер YES!. Също както първия лагер и този беше много хубав. Научих много нови неща, помогнаха ми в много отношения. Всичките игри бяха много забавни, но аз не във всички се включвах активно. Научих също как по-лесно да се справям в трудни ситуации, и когато някой човек сбърка да намеря сила в мен и да му простя. Тази година на лагера YES! също имаше търсене на съкровище, но беше по-трудно от първия лагер и много забавно. Въпреки че не моя отбор намери съкровището, всичко беше забавно. Важна е емоцията и преживяването, а не дали ще си спечелил.

 


Бетина, 17 г., София
Лагерът YES! беше много поучителен за мен. Вярвам, че има промяна в мен, усещам я. Въпреки, че имаше много проблеми около мен, аз се чувствах добре. Хората ми харесаха изключително много. Мисля, че намерих много приятели. Имам доста общи интереси с голяма част от хората на лагера. Ще ми липсва, въпреки че ми е трудно да си го призная. Това е един от хубавите ми спомени за лято 2013.

Никол, 15 г., София
Въпреки засиления контрол и  строгите правила успях да се запозная с много хора, научих много нови неща и съм щастлива, че дойдох на лагера YES! Прекарах си чудесно. Бих дошла догодина отново и то с голямо удоволствие и с все повече желание.Елена, 14 г, Сливен
За мен този лагер YES! беше хубаво предизвикателство. Запознах се с много хора, с които се сприятелих и това приятелство си остава завинаги. Другата година отново ще дойда, за да се забавлявам отново и да се видя с приятелите си. Това за мен беше едно много забавно и екстремно до някъде състезание. Гадно ми е, че се разделяме. Твърде се привързах към всички и сега е много тежко, но другата година пак. Всичко от лагера YES! ще ми липсва. Обичам ги всички! До скоро!

Жюлияна, 14 г., Дулово
Лагерът YES! беше страхотно изживяване. С всеки един лагер намирам все повече отговорност  отдаденост в себе си. Запознах се с хора, които ми дадоха много добри уроци. Научих, че правиш ли всичко на 100% ти е по-лесно и си по-щастлив. Срещнах много различни приятели, с които се запознах преди 2-3 дни, а сякаш се познаваме от цяла вечност. Благодаря на всички, че ме направихте щастлива! Обичам ви =)


Александра, 16 г., Сандански
Не беше само едно запомнящо се преживяване. Всичко в лагера YES! беше яко, дори когато щяхте да ме изгоните :) Но най-якото ми преживяване беше, когато пеехме песни и танцувахме, защото се чувствах най-естествена тогава. Наистина хора, донякъде успяхте да промените живота ми. Благодаря ви, че заради вас се почувствах почти естествена през цялото време, не се чувствах толкова често отхвърлена и неудобно. Благодаря ви, вие ме калихте, направихте ме мега силна и с още по-голяма усмивка.

Мария, 18 г., Генерал Тошево
Дойдох тук, за да намеря хора с моите интереси, убеждения и начин на мислене. Повечето хора тук се познаваха, но аз бях сама. И дойдох сама точно, за да видя дали ще се справя, дали ще мога да се отпусна, дали ще се чувствам добре. Първия ден всички бяха просто група непознати, които ми изглеждаха като всеки друг. Почувствах се самотна. Но посредством игрите, плажа, общите правила, започнах да намирам общ език с почти всеки. Оказаха се най-свестните хора на света и в момента ми е много тъжно, че трябва да ги оставя.
Това, което ми направи може би най-голяма впечатление беше как няма разделение между хората. Можеш да видиш всеки с всеки,  а не определени групички от 5-6 човека, които са винаги заедно. Между нас нямаше граници.
Песните, които пеехме вечер ми бяха може би най-приятни. Бих дала много, за да имам по една такава вечер поне веднъж седмично.
А ръководителите може би са строги, но имахме нужда някой да вкара малко дисциплина в живота ни.
Вече ще правя всичко с усмивка!


Пламен, 15 г., София
В началото аз бях много притеснен и ми беше много страшно, защото имах чувството, че само аз не се познавах с никого. Първите хора, с които се запознах бяха Александър и Борис, защото бяхме в една стая. Но с времето се запознах с всички и разбрах колко са готини и как всеки един от тях е с различен характер. За мен този лагер YES! беше страхотен, той ме научи да не съм толкова срамежлив и вдървен, как да се отпускам по-лесно и също как да се държа естествено с всекиго. След два-три дни, когато се отпуснах си намерих много нови приятели, с които си приличаме и дори някои, с които не си приличаме и пак се разбираме страхотно. Беше супер играхме много и различни игри с всички на лагера, ходехме на плажа, където се забавлявахме. Искам да напиша още много неща, общо взето беше едно невероятно преживяване, което искам да повторя.

Биляна, 15 г., София
Идвам за втори път на лагера YES! и очаквах да преживея същите емоции като миналия път. Още с пристигането ми разбрах, че няма да е такова каквото си го представях. Бяхме наистина много хора от много различни градове и всеки беше уникален по свой собствен начин, и всеки направи преживяването ми различно, по-хубаво. В началото, когато се разделихме по отбори и изиграхме първите си игри като екип, си мислех, че няма да имаме нито една точка до края на лагера. Всички бяхме малко свити и резервирани един към друг. С времето обаче започнахме да се опознаваме, станахме си по-близки, но още нещо ни липсваше. Открихме това нещо в играта с търсенето на съкровището. Там всички бяхме заедно, бяхме ОТБОР... и спечелихме. Не можах да повярвам, че станахме втори на крайното класиране на лагера.
Това, което искам да кажа е, че лагерът ме научи да работя в екип и да  изразявам мнението си. Благодаря.Евгения, 18 г., София
Причината да дойда на детски лагер малко преди навършване на пълнолетието си беше да придружа най-добрата си приятелка. В началото постоянно мразех околните, критикувах, негодуванието ми беше взело връх. Исках 1 час да почета книжка, да изпуша една цигара, да си облека пижамата и да заспя. За сметка на това получих 15 мин. да си взема душ и да се облека. Дните ни тук постоянно бяха заети, опознавах нови хора и градих себе си. С всеки изминал ден борбата ми срещу лагера се обезсмисляше все повече и повече. Създадох приятели, които ако срещна след 20 години ще е сякаш не сме се разделяли. Приемам хората, които не понасях с всичките им странности, както искам те да приемат мен.

Борис, 16 г., София
В началото, още преди лагера, си мислех, че общо взето всичко на него ще е доста от каквото наистина беше. Просто ще кажа, че наистина на този лагер YES! всичко беше страхотно и преживяването също. В началото бях малко притеснен и затворен в себе си, тъй като за пръв път бях тук и не познавах никого. В последствие разбрах, че хората тук са много приятелски настроени и са истински пичове. С повечето от хората на лагера станахме приятели. На лагера YES! научих много полезни за мен неща, каквато е и целта на лагера. Като цяло си прекарах много добре и се надявам следващата година да дойда пак и естествено да срещна хората, с които се сприятелих сега.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар