вторник, 9 юли 2013 г.

Изкуството да живееш - интервю с Константин Драгов

Припомняме ви едно страхотно интервю с председателя на Фондация Изкуството да живееш в България -  Константин Драгов!

"Уникалната дихателната техника просто издуха семейните ми проблеми", твърди инженерът по образование

В България само двама са учителите на древната индийската практика Сударшан Крия, основана на тайнствените ведически знания - това са полякът Кшиштоф Мартин Чехович и българинът Константин Драгов. Преди 25 години индийският гуро Шри Шри Рави Шанкар започва масово практикуване на Сударшан Крия, която включва - йога, медитация и мощни дихателни техники. Той обучава учители, които изпраща по петте континента. Те на свой ред обучават други и така се стига до възможните четири нива в обучението на чудотворната древна техника. Посветени обаче твърдят, че още след завършването на първото ниво на обучение реално с хората започват да настъпват чудеса!
На 18 февруари на летище близо до индийския град Бангалор 2,5 милиона души от цял свят, практикуващи Сударшан Крия, йога и ведическите техники, ще медитират едновременно. Такава масова медитация досега светът не познава, затова актът директно влиза в книгата на Гинес. От България за Индия ще заминат 50 човека. Трийсет от тях са от Стара Загора предвождани от учителя по Сударшан Крия и древни ведически знания Константин Драгов, който се съгласи да “посвети” читателите на "Женски Тайни" в чудесата на древните ведически практики.

- Какво е Сударшан Крия?
- Това е уникална дихателна техника, която пречиства тялото от стреса.
- Кое е уникалното в това дишане? Знаем, че йогите дишат с нос - вдишваш през него, задържаш в дробовете и издишваш през устата?
- Това, за което говорите, е обикновена “Прана Яма”. “Прана” на санскрит означава енергия, а "яма”- насочване. Сударшан Крия не е просто техника, а нещо много повече от това. Основана е на древните ведически знания и е цяла философия. Техниката на дишането, заложена при нас, се базира на точно определени ритми - такива, каквито ги има в самата природа и съответно в цикъла на човешкото тяло. Основана е на естествения биоритъм - така както в определен момент огладняваме, в друг ожадняваме, в трети ни се доспива. Има и ритъм на нашите емоции. В определени моменти на деня имаме едни емоции, в друг момент - други. Има ритъм и на мисленето - мозъчните вълни, които излъчваме. Има ритъм и на нашата най-вътрешна природа - душата ни.
- Какво става при дишането, наречено Сударшан Крия?
- На практика токсините и нечистотиите на клетъчно ниво се отделят от тялото и следват редица физични и психични процеси, които хармонизират нашия мир. Това става абсолютно несъзнателно за човека, но осезаемо след изключително кратко време за практикуващия Сударшан Крия. Това е сбор от древни техники, пригодени за съвременния начин на живот, които, повтарям, несъзнателно за човека, който ги практикува, водят до лечение на нервната и на имунната му системи. Научно установено е, че Сударшан Крия намалява кортизола, който е хормонът на стреса, Намалява силно и холестерина и кръвната лактоза. Увеличава мощно имунната защита; издухва токсините от организма, изчезват хроничните депресии и стреса, подобрява мощно мозъчната дейност.
- Какви промени настъпват в духовно отношение?
- В Косово например е правен курс непосредствено след войната там. В курса е имало мюсюлмани и християни, които са избивали едни други семействата си по време на войната. След завършването обаче на курса по Сударшан Крия става истинско чудо. В началото курсистите са от двете страни на залата - вляво мюсюлманите, а вдясно християните. След няколко часа обучение групата се събира в средата и всички започват да се прегръщат братски. Правителството на Косово взема решение и спонсорира първото ниво на курса, като задължава всеки здравен работник да изкара тази древна ведическа практика. Това е чудото, което прави Сударшан Крия с хората - очовечава ги, гони демоните от тях, топи страха и стреса им. Също и след атентата на кулите-близнаци в Манхатън много хора от преживелите ужаса на терористичния акт успешно продължават живота си напред благодарение на чудото от първото ниво, което изкарват на Сударшан Крия.

- Освен дишането Сударшан Крия какво още се включва в първото ниво на курса при вас?
- Включава се още йога Асани - физически упражнения за разтягане, медитации водени от учителя. Включва и древни ведически процеси за пречистване и усъвършенстване на участниците в курса и други техники от древното знание.
- Тези източни учения не са ли нещо като сектите?
- Не, те нямат нищо общо с религията. Това са просто древни знания. Хора от всякакви религии и вероизповедания по света практикуват Сударшан Крия.  
- Вие къде учихте тези древни техники?
- В Америка. Бях студент в Трюманския щатски техтнически университет. После учих и в Калифорнийския университет в Бъркли, където техниката се преподаваше от специален учител. Зъвърших всички необходими нива за учител. В Трюманския университет първо попаднах на един такъв тридневен семинар, който всички студенти трябваше да изкарат задалжително. В началото нямах никакъв интерес, но бях изключително впечатлен от техниките, които исках да правя просто за себе си. Нямах никакво намерение, нито и през ум ми бе минавало да ставам учител. Но ето, че още след завършването на първото ниво с мен станаха невероятни промени. Бях натрупал огромно напрежение покрай изпитите и в личния си живот. Носех тежки семейни проблеми на гърба си още от България и просто не бях на себе си от напрежение - талази от негативна енергия ме тресяха. Но след курса за броени дни сякаш някой ги “издуха” от мен и следа даже не остави. Не можех направо да се осъзная какво става! Като дете имах неотразимо чувство за хумор, което смятах изгубено веднъж завинаги, а с години бях забравил да се шегувам, дори да се усмихвам. Но ето че и чувството ми за хумор отново ме превзе. Тревогите ги нямаше, стопиха се, изчезнаха. Запаметявах с лекота лекциите си. Наизустявах огромни пасажи с текстове и при това с лекота и разбиране. Беше станало чудо с мен. Просто бях нов човек. И това буквално беше очевадно и за родителите ми и за приятелите ми, щом наскоро (тогава) се върнах в България - беше през 1998 година. И едните, и другите ме питат: “Какво е станало с теб? Ти си коренно различен човек! Даже изглеждаш и физически по друг начин? Казвай, какво има?!” А аз практикувах вече Сударшан Крия и медитация само по няколко минути на ден. Като време - не повече от това отделях на ден за тези техники, просто го правих за себе си. Така взех решение да продължа напред. Върнах се в Америка и успоредно с образованието си по строително инженерство завърших и нивата за учител на тази древна индийска практика. Вече от две години съм в България, работя като проектант, но в сбободното си време, което е петък вечер, събота и неделя, водя на абсолютно доброволни начала курсовете първо ниво на тези древни практики, адаптирани към всекидневния начин на живот. Правя го в Стара Загора, пътувам и до София, Шумен, Варна, Русе, Пловдив.

Стара Загора
Едно интервю на Керка ХУБЕНОВА
Фондация Изкуството да живееш

Няма коментари:

Публикуване на коментар