четвъртък, 25 юли 2013 г.

Фондация Изкуството да живееш : Себе си, когото искаш да промениш

Да си сред тълпа, когато си сам, е невежество. Чувството на единност в тълпата е признак на мъдрост. Да си сам в тълпата е просветление.
Знанието за живота носи увереност, а знанието за смъртта те прави безстрашен и уравновесен.
Някои знаят как да празнуват, когато са сред тълпа. Някои могат да се веселят само когато са сами в тишина. Аз ти казвам – прави и двете. Празнувай, докато си сам, и празнувай, когато си с хора.

Фондация Изкуството да живееш :
Празнувай тишината, празнувай и шума.
Празнувай живота, празнувай и смъртта.

Сетивата са като огън. Твоят живот е като огън. Каквото поставиш в огъня на сетивата, то изгаря. Ако гориш гума, тя замърсява и мирише неприятно. Но ако гориш санталово дърво, то създава благоухание. Някои огньове замърсяват, а други пречистват.

Празнуваме около лагерния огън. Тъгуваме около огъня за кремиране. Същият огън, който поддържа живота през зимата, също и разрушава.
Ти си като огън. Ти огън, който прави пушек и замърсяване ли си, или пламък на камфор, който създава светлина и ухание? Светецът е пламък на камфор, който създава светлина и ухание на любов. Той е приятелят на живота.

Най-висококачественият огън създава светлина и топлина. Огънят от средно качество създава светлина, но също и малко пушек. Най-нискокачественият огън създава само пушек и тъмнина. Научи се да разпознаваш различните огньове. Ако твоите сетива са ангажирани в доброта, ще създаваш светлина и благоухание. Ако са ангажирани в нечистота, ще носиш пушек и тъмнина. Самяма е това, което преобразува качеството на огъня в теб.

Няма коментари:

Публикуване на коментар