сряда, 9 октомври 2013 г.

Освободи Ума си с Изкуството да живееш



Практиката сама по себе си достатъчна ли е? Патанджали казава: “Не”. Два вола дърпат каруцата. Двете колела, които я задвижват са абхиаса (практика) от една страна и вайрагия (безпристрастност) от друга. 




Какво е вайрагия?

Drishtanu shravikavishaya vitrush’asya vashikara sanjna vairagyam

Безпристрастността е състояние на господство насъзнанието, при което човек е свободен от жаждата за осезаемите, светски удоволствия. 
Йога Сутра на Патанджали 

Умът галопира към света на изкушенията. Ти просто бъди в тишина, затвори очи, отвори очи или прави нещо. Къде отива ума ти? Към зрението. Ти искаш да видиш нещо някъде.
Или умът препуска към сетивата - обоняние, вкус, звук и докосване. Забелязваш ли? Или препуска към нещо, което е чул. Никога не го е виждал, но е прочел някакви мисли. Жаждата за всяко едно от тези преживявания в ума, те отдалечава от настоящия момент.  
Вайрагия е когато, дори за няколко секунди, колкото и красив пейзаж да гледаш, ти казваш “В момента не ме интересува тази гледка”. Колкото и добра да е храната, ти казваш “Сега не е момента. Не съм заинтересован”.
Възвръщането на сетивата дори за няколко секунди, копнежът и жаждата за обектите наоколо, и след това  връщането обратнокъм Източника, това е вайрагия. Схващаш ли? Това е още едно основно изискване за медитация. Когато и да искаш да медитираш, умът ти трябва да е беспристрастен. Без безпристрастност, медитацията ти не е добра и не може да осигури почивката, за която жадуваш.


Умът ти е уморен, препускайки, и затънал в желания

Толкова е изморен. Просто погледни назад и виж колко много желания си имал. Те осигурили ли са ти почивка? Не. Те само са довели до още няколко желания и още няколко, които идвайки, дали ли са ти почивка? Не. Те само са ти дали повече, за да постигнеш повече и да се качиш на още една въртележка. Ти не си тук, а просто се въртиш в кръг. Нали знаеш, че въртележката има коне, но те не отиват никъде. Те просто се въртят в кръг на едно и също място.
Заседнал в тази илюзия, ти пътуваш мили, но не стигаш никъде. Това прави желанието с теб.
Но дори и тук има спор. “Мъдрецът е казал, че не трябва да имаш никакви желания; така че аз няма да желая нищо” е едното твърдение. Но казвайки, “Аз не искам да имам никакви желания” се превръща в още едно желание. Някои хора правят това, което си е чисто заобикаляне. Някои хора са на мисия да унищожат своите желания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар