сряда, 30 октомври 2013 г.

Празнувай тишината с Шри Шри Рави Шанкар

НАВИЦИ*



Как можеш да се отървеш от васаните – впечатленията? Това е въпрос, който стои пред всички, които желаят да се освoбодят от лошите навици.



Искаш да се отървеш от лошите навици, понеже ти причиняват болка и те ограничават. Навиците те задушават, когато в живота няма жизненост или енергичност. Природата на васаните е да те притесняват или ограничават, а стремежът да бъдеш свободен е природата на живота. Животът жадува да бъде свободен, а когато душата не знае как да е свободна, тя се скита през преражданията, жадувайки за свобода.

Навиците се преодоляват чрез обети, или самяма. Всеки е надарен с малко самяма. Когато твоята жизнена сила има посока, тогава можеш да се издигнеш над навиците чрез самяма.

Когато умът е обзет от безполезните мисли на лошите навици, могат да се случат две неща. Първо, всичките ти стари модели на държание изплуват и се чувстваш обезкуражен. Самообвиняваш се и мислиш, че не си напреднал. 


Второ, виждаш навиците като възможности за самяма и се чувстваш щастлив. Без самяма животът не ще бъде щастлив и освободен от страдание. Знаеш, че не би трябвало да ядеш три порции сладолед, защото ще ти стане лошо. Самямата предотвратява подобно угаждане.

Обетът трябва да е за определен период и да се направи в добре обмислено време и място. Да предположим, че някой има навик да пуши и си казва: “Ще спра цигарите”, но не може. Той би могъл да положи обет за 90 дни. Ако имаш навик да ругаеш и псуваш, дай обет да не използваш лоши думи 10 дни. Не давай обет за цял живот; ще нарушиш обета си веднага. Ако се случи да го нарушиш, преди времето да е изтекло, не се притеснявай. Просто започни отново. Постепенно увеличи времетраенето, докато обетът стане твоя природа.

Всички онези навици, които те притесняват, които ти причиняват болка – обвържи ги в обети, в самяма.



* Да празнуваш тишината - Шри Шри Рави Шанкар, фондация Изкуството да живееш

Няма коментари:

Публикуване на коментар